Харчування при цукровому діабеті
Мета дієти при цукровому діабеті
Основне завдання раціону — підтримувати показники глюкози. Крім цього, спеціальне харчування допоможе скоригувати вагу й запобігти можливим ускладненням.
Дієта призначається лікарем індивідуально для кожного пацієнта й може залежати від віку, статі, маси тіла, наявності супутніх захворювань та способу життя.
Дієта при діабеті першого типу
Діабет першого типу (інсулінозалежний) — захворювання, при якому вироблення інсуліну сповільнене чи відсутнє. Енергетична цінність продуктів повинна відповідати ін’єкції інсуліну: 1 одиниця інсуліну розрахована на 15 г вуглеводів.
Раціон при першому типі збагачують складними вуглеводами, які мають становити щонайменше 50% від загальної кількості калорій. До таких продуктів належать:
-
бобові (квасоля, сочевиця, горох);
-
овочі (картопля, буряк, морква);
-
молочні продукти й молоко;
-
крупи (коричневий рис, вівсянка);
-
зерновий хліб.
Така їжа сприяє сповільненню процесу всмоктування глюкози та допомагає уникнути стрибків цукру в крові.
Як харчуватися при діабеті другого типу
Діабет другого типу (інсуліннезалежний) — патологія, при якій вироблення інсуліну не припиняється, але порушується чутливість клітин до нього. Основні принципи харчування при такій формі захворювання — це:
-
споживання складних вуглеводів;
-
наявність у раціоні некрохмалистих овочів;
-
вживання цільнозернових виробів.
Дуже важливо також випивати за добу необхідну кількість води з розрахунку 30 мл на 1 кг маси тіла. Воду рекомендується вживати окремо від їжі, оптимально — за пів години до їди чи через 30 хвилин після.
До раціону вводять такі продукти, як яйця, нежирне м’ясо, риба, крупи, бобові, фрукти й овочі. Кисломолочні продукти та молоко мають бути нежирними (сир — до 4%, тверді сири — не більш ніж 30%).
При підвищеній масі тіла й діабеті другого типу повністю виключають алкоголь, цукор у будь-якому вигляді, кондитерські вироби та випічку.
- Гіпоглікемічна та гіперглікемічна комаЦукровий діабет - це хвороба, яка небезпечна своїми ускладненнями. Давайте розберемося, що таке діабетична кома і гіпоглікемічна кома, як їх розпізнати і що робити в таких ситуаціях.Гіпоглікемічна та гіперглікемічна кома
- Норма цукру в кровіОдним із найважливіших показників стану здоров’я людини є рівень цукру в крові. Важливо регулярно відстежувати його, завдяки цьому можна вчасно діагностувати цукровий діабет і підібрати правильну стратегію лікування. Це хвороба, яка суттєво впливає на комфорт життя та в разі ускладнень може призвести до інвалідності та навіть гірших наслідків. Проте вчасна діагностика допомагає запобігти появі 80% випадків діабету 2-го типу.Норма цукру в крові